Afvallen en eiwitten | feiten gezond afvallen

Afvallen en eiwitten, dit zijn de feiten

Wanneer we eiwitten horen denken we al snel aan krachtsporters maar ook als niet-sporter heb je behoefte aan flink wat proteïne. Al helemaal wanneer je ook daadwerkelijk probeert af te vallen want ook dan zijn eiwitten enorm belangrijk. Dat heeft te maken met je spieren en andere eigenschappen die eiwitten nog hebben. Daarom zetten we voor jou graag op een rijtje waarom eiwitten nodig zijn voor afvallen.

Wat zijn eiwitten?

Proteïnen en eiwitten worden ook wel bouwstoffen genoemd, de bouwstoffen die je lichaam nodig hebben. Je hebt aminozuren nodig om lichaamsweefsel op te bouwen en laat eiwitten nu bestaan uit aminozuren. Je spieren, huid, organen, haar en alle andere organen bestaan uit verschillende combinaties van aminozuren. In totaal zijn er 22 verschillende aminozuren. De meeste daarvan worden door je lichaam zelf geproduceerd, maar acht van die aminozuren krijg je binnen via je voeding. Dit noemen we essentiële aminozuren. Wanneer je dierlijke producten en of soja neemt heb je complete eiwitten. Deze bevatten namelijk acht essentiële aminozuren. Er bestaan ook plantaardige eiwitten zoals peulvruchten en volkoren granen maar deze missen vaak een of twee aminozuren. Echter hoeft dit geen probleem te zijn want het vult elkaar wel aan. Probeer op een dag minimaal twee plantaardige eiwitbronnen te gebruiken en dan zit je wel goed.

Afvallen en eiwitten

Het is natuurlijk logisch dat zulke bouwstenen van een groot belang zijn. Het is natuurlijk zo dat je lichaam alleen weefsel goed kan onderhouden wanneer je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Er bestaan ook enzymen en hormonen die voor een deel uit eiwitten bestaan. Je regelsysteem gaat er dus ook flink onder leiden wanneer je een eiwit te kort hebt. Als je ook nog eens wilt afvallen dan zijn eiwitten nog belangrijker. Ze helpen om minder te eten en zo dus ook nog een af te vallen.

Eiwitten verzadigen

Eiwitten verteren vrij traag en dat heeft een belangrijke reden omdat je maag op deze manier langer gevuld blijft. Zo krijgt je lichaam dus ook niet snel een signaal dat het voedsel nodig heeft en zo krijg jij dus minder snel honger. Er zijn dan ook meerdere mensen die eiwitten nemen als tussendoortje.  Logisch dus dat je van eiwitten sneller afvalt. Het kost ook nog eens weinig energie om eiwitten af te breken. Vooral wanneer je dit gaat vergelijken met koolhydraten en vetten.

Eiwitten stabiliseren je bloedsuikerspiegel

Nog een voordeel van eiwitten is dat je bloedsuikerspiegel niet enorm hoog wordt na het eten van eiwitten. Je voedsel wordt langzaam afgebroken en daardoor gaan de suikers ook later in je bloed zitten. Hierdoor krijg je geen hoge piek maar blijft alles gelijkmatig. Dit is belangrijk omdat ook je bloedsuikerspiegel effect heeft op je hongergevoel. Als je voldoende suiker in je bloed hebt krijgt je lichaam voldoende energie. Wanneer je bloedsuiker daalt dan heb je energie nodig en je raad het al, je lichaam geeft aan dat je moet eten. Snel stijgende bloedsuikers kunnen zorgen voor eetbuien. Want wanneer je een korte piek hebt gehad komt er al snel een hoge piek en een diep dal. Op deze manier blijf je dan ook eten.

Eiwitten behouden spierweefsel

Tenslotte zijn je spieren natuurlijk ook erg belangrijk! Dit heeft weer te maken met je spiermassa en je vetverbranding. Lees deze artikelen over de diverse manieren van trainen

Eigenlijk is het als volgt, hoe meer spieren hoe meer calorieën je verbruikt. Ook wanneer je niet aan het sporten bent verbruik je calorieën. Spieren in rust kosten namelijk nog meer energie dan dat vet in rust doet. Dat betekent eigenlijk dat wanneer je wilt afvallen meer spierweefsel nuttig is. Zo houd je namelijk je stofwisseling in een goed tempo. Wij snappen ook dat het behouden van spierweefsel bij het afvallen niet vanzelf gaat. Je lichaam haalt namelijk ook extra energie uit je vetvoorraden wanneer je calorieën te kort hebt. Ook breek je spieren af om energie te krijgen. Op dat moment wordt de stofwisseling trager. Je verbrand daarom minder calorieën en hierdoor wordt het afvallen moeilijker. Spierafbraak is niet helemaal te voorkomen maar je kunt er wel voor zorgen dat het minder wordt. Dit doe je door, je raad het al, genoeg eiwitten te eten. Ook is het slim om krachttraining te doen.

Magere eiwitrijke producten

Je wilt natuurlijk niet te veel verzadigde vetten eten en het is daarom ook slim om vaker voor magere eiwitten te gaan kiezen. Al helemaal als je echt wilt gaan afvallen. Welke eiwitten zijn nu echt mager?

  • Kip en kalkoen.
  • Varkenshaas, mager gehakt, rosbiefs en ander mager vlees.
  • Vis die mager is, denk aan garnalen of kabeljauw.
  • Zuivel wat mager is, bijvoorbeeld skyr, hüttenkäse of kwark.
  • Sojaproducten zoals bijvoorbeeld linzen en kikkererwten.
  • Volkoren producten zoals bijvoorbeeld volkorenpasta, volkorenbrood en zilvervliesrijst.
  • Groente, Bloemkool, bladgroente en broccoli

Afvallen met eiwitshakes

Je hebt het vast wel eens gehoord, de eiwitshakes. Het klinkt dan ook erg lekker en makkelijk. In een keer krijg je eiwitten binnen die geen koolhydraten of vetten bevatten. Zo kom je snel aan een zeer hoge inname van eiwitten. Maar is het wel zo ideaal? Eiwitshakes hebben zeker een voordeel. Het is makkelijk om na het sporten een hoop eiwitten binnen te krijgen. Toch verzadigen shakes een stuk minder. Dit komt omdat het geen vast voedsel is. Je hebt eigenlijk geen eiwitshakes nodig bij het afvallen. Je haalt namelijk al voldoende eiwitten uit je eigen voeding. Dit is ook nog eens goedkoper en natuurlijk gezonder. Mocht je nu echt heel veel sporten dat heb je ook veel eiwitten nodig en dan kan een shake wel werken als een echte uitkomst.

Hoeveel eiwitten om af te vallen?

Nu is alleen de vraag nog, hoeveel eiwitten moet je eigenlijk binnenkrijgen? Dit hangt natuurlijk ook af van wat je spieren te verduren krijgen. Wanneer je niet sport dan moet je rekenen op ongeveer 0,8 gram per kilo van lichaamsgewicht. Wanneer je sport kies dan voor 1,2 tot 1,5. Als je krachtsport beoefent dan mag je zeker wel 2 gram per kilo van je eigen lichaamsgewicht nemen.

Het belang van onverzadigde vetzuren


Eerder schreven we over het belang van onverzadigde vetzuren.