Het Ketogeen Dieet

Het ketogeen dieet: de verschillende varianten

Het ketogeen dieet klinkt je waarschijnlijk niet onbekend in de oren. Van wereldberoemde actrices zoals Halle Berry tot Nederlandse BN’ers zoals Victoria Koblenko; de trend van het ketodieet zet zich ook in 2019 voort. Bekend geworden door de uitzonderlijke resultaten van de mensen die het volgen is het van mond-tot-mond populair geworden als hét koolhydraatarme dieet van dit moment.

De noemer koolhydraatarm is misschien zelfs een understatement, omdat geen enkel ander dieet de koolhydraten zo ver verlaagt als het ketogeen dieet. Het zijn dus heel weinig koolhydraten, veel vetten en gematigd eiwitten; de basis voor elk ketogeen dieet. Maar wat veel mensen niet weten is dat er meerdere varianten zijn.

Verschillende soorten ketogeen dieet

Het standaard ketogeen dieet is waar je het meest over hoort. Maar het is niet het enige ketogeen dieet. Er zijn verschillende versies van het ketogeen dieet, waaronder de volgende:

Standaard ketogeen dieet (SKD)

Dit is een dieet met een weinig koolhydraten, matig eiwit en veel vetrijke voeding. Het bevat meestal de verhoudingen 75% vet, 20% eiwit en slechts 5% koolhydraten.

Cyclisch ketogeen dieet (CKD)

Dit dieet is hetzelfde als het standaard ketogeen dieet, alleen heeft het korte periodes van hogere koolhydraatinnames. Een voorbeeld is een dieetschema van 5 ketogene dagen gevolgd door 2 koolhydraatrijke dagen.

Targeted ketogeen dieet (TKD)

Vanuit de basis is het TKD ongeveer hetzelfde als het standaard ketogeen dieet. Maar met dit dieet kun je koolhydraten toevoegen rond trainingen. Dit is vooral voor sporters geschikt, die willen trainen met energie afkomstig uit koolhydraten.

Hoog-eiwit ketogeen dieet

Een variant van het ketogeen dieet dat het met minder vetten doet is het hoog-eiwit ketogeen dieet. Het is vergelijkbaar met een standaard ketogeen dieet, maar bevat meer eiwitten. De verhouding is vaak 60% vet, 35% eiwit en 5% koolhydraten.

De versie dat het meest is bestudeerd in onderzoeken is het standaard ketogeen dieet. Dit is de basisvorm welke het meest is toegepast in onderzoeken. De cyclische of targeted ketogene diëten zijn geavanceerde methoden die voornamelijk gebruikt worden door bodybuilders of atleten.