Hoe weet je of je overgewicht hebt? BMI

Veel mensen die af willen vallen, hebben helemaal geen overgewicht.

Maar hoe weet je nu of je echt overgewicht hebt en dat het tijd wordt om af te gaan vallen?

Het objectief berekenen of je overgewicht hebt, gaat via de formule van de BMI.  Daar kan je ook berekenen of je ondergewicht hebt. Je kunt immers te zwaar wegen maar ook te weinig kilo’s wegen.

BMI staat voor Body Mass Index, de verhouding tussen je lengte en je gewicht.  De BMI zegt alleen iets over je gewicht, niet per definitie tot je gezondheid.  Het is natuurlijk wel evident als je bijvoorbeeld 50 kilo te zwaar of 20 kilo te licht weegt, je gezondheid in het geding is.

De BMI geeft alleen een globaal inzicht in over- of ondergewicht maar is wel een goede indicatie.

Als je een BMI test doet en je komt uit op een BMI van 19 tot 25 heb je een gemiddeld, lees normaal gewicht. Als je een BMI hebt van 25 tot 30 heb je een relatief licht overgewicht en kan een doornee afslankkuur of afvalprogramma je snel weer tot een gezonder gewicht brengen.

Heb je een BMI van boven de 31 dan heb je een ongezond overgewicht en kan je spreken van obesitas. Er is dan echt een noodzaak om af te gaan vallen en je levenswijze structureel te veranderen.. Dat betekent in de regel minder en gezonder eten en strikt een dieet gaan volgen.

De BMI is een internationale gehanteerde methode en standaard om er achter te komen of je overgewicht hebt en het tijd is om te gaan af vallen.

Er zit overigens wel verschil in voor wat betreft het eventuele overgewicht voor mannen en vrouwen, mannen hebben in de regel zwaardere botten dan vrouwen en dat beïnvloedt het ideale gewicht.

Meer over het berekenen van je ideale gewicht via de BMI