Koolhydraatarme vervangers

Koolhydraatarme vervangers

Koolhydraatarm brood

Een koolhydraatarm brood bevat weinig koolhydraten. Roggebrood is hier een voorbeeld van die ook vaak wordt gegeten bij een koolhydraatarm dieet. Roggebrood bevat ijzer en twee keer zoveel vitamine B6 dan volkorenbrood, alhoewel het eigenlijk niet verkeerd is om volkorenbrood te eten. Je hebt ook bruin brood met walnoten dat lijkt een beetje roggebrood en het is ook koolhydraatarm. Er zijn ook veel mensen die koolhydraatarm brood eten omdat ze denken dat volkorenbrood dikmakers zijn maar dat is zeker niet zo, het ligt gewoon aan wat je per dag eet dat je dikker wordt en zeker niet door het eten van volkorenbrood want volkorenbrood is juist goed voor je om te eten.

 

Koolhydraatarme pasta

Koolhydraatarme pasta houdt in dat je nog steeds pasta eet maar dan met minder koolhydraten en een iets andere smaakje dan je misschien gewend bent bij pasta. Pasta bevat best wel veel koolhydraten, vooral witte pasta dus het risico om zwaarder/aan te komen is groter. Er is ook volkoren pasta dat is gezonder dan witte pasta omdat het volkoren is. En als je minder koolhydraten wilt eten en meer pasta dan kan je ook pasta van courgette maken of een lekkere pasta van pompoen. Steeds vaker zie je kant en klare courgette spaghetti, bloemkoolrijst of andere koolhydraatarme vervangers, super handig als je snel wat wilt maken!

 

Koolhydraatarme snacks

Als je een koolhydraatarme dieet volgt dan eet je sowieso koolhydraatarme snacks. Koolhydraatarme snacks bevatten weinig koolhydraten en weinig calorieën. Het is ook wel handig om koolhydraatarme snacks te eten als je bijvoorbeeld gezondere tussendoortjes wilt eten. Kijk bijvoorbeeld eens op www.kokenmetlisa.nl voor lekkere gezonde recepten en gezonde tussendoortjes.

 

Als je teveel ongezonde tussendoortjes/snacks neemt dan krijgt je lichaam teveel suiker binnen en dat is niet goed voor je lichaam. Als je weinig koolhydraten eet dan krijgt je lichaam ook weinig suiker maar je moet wel oppassen want je lichaam heeft wel gewoon energie nodig dus probeer alsnog wel voldoende te eten. Het voordeel van koolhydraatarme snacks is dat ze gezond zijn, ze bevatten veel goede voedingsstoffen en geven je een lang vol gevoel. En hoe meer snoepjes en chips je eet hoe sneller je weer trek krijgt om te eten!

 

Voorbeelden van koolhydraatarme snacks zijn :

  • Groenten, bijvoorbeeld verschillende soorten groente in sneetjes gesneden.
  • Fruit, lekker fruitmix is altijd wel lekker.
  • Noten, ongebrand en ongezouten.
  • Magere yoghurt, bijvoorbeeld met fruit.
  • Een gekookt ei.
  • Zaden.
  • Een plakje of twee gerookte zalm (dit kan je ook met wat groente eten of in je salade doen).
  • Onbewerkte kipfilet (dit kan je ook in je salade doen of met wat groente eten)

 

Probeer geen kant en klare koolhydraatarme snacks te kopen uit de winkel, want soms staat er wel dat het een hele gezonde snack is en geen suiker bevat maar soms bevat het wel meer suiker dan je eigenlijk verwacht.

 

Dit waren de belangrijkste dingen over koolhydraatarm eten. Ik hoop dat je er wel goed over nadenkt voordat je koolhydraatarm begint te eten aangezien je wel koolhydraten nodig hebt om glucose te maken voor je hersenen en rode bloedcellen. Als je echt twijfelt kan je het eventueel ook je huisarts vragen of het wel geschikt is voor je lichaam om koolhydraatarm te eten.