Manieren om je stofwisseling te versnellen

Manieren om je stofwisselingen te versnellen

Als je af wilt vallen dan gaat het erom dat je een negatieve energiebalans hebt. Dit houdt in dat je lichaam minder calorieën binnen krijgt dan het nodig heeft. Je lichaam gaat dan vet verbranden waardoor je afvalt. Hoe groter de negatieve energiebalans hoe sneller je afvalt

Nu kan je de negatieve energiebalans groter maken door nog minder te gaan eten. Maar wat je ook kunt doen is simpelweg ervoor zorgen dat je lichaam meer calorieën nodig heeft door je stofwisseling te versnellen.

In dit artikel zullen we je een aantal manier geven waarmee je je stofwisseling kunt versnellen.

1. Drink veel koud water

Uit onderzoeken blijkt dat je lichaam gedurende een uur 10% tot 30% meer calorieën verbrand na het drinken van water.

Hoe kouder het water is wat je drinkt des te meer calorieën je lichaam verbrand. Je lichaam heeft namelijk energie nodig om het koude water te verwarmen naar lichaamstemperatuur.

Pas wel op met het snel opdrinken van grote hoeveelheden koud water. Hiervan kan je last van je maag krijgen.

Drinken waarin suiker zit moet je overigens helemaal niet drinken als je af wilt vallen. De hoeveelheden suiker welke in frisdrank zitten zijn schrikbarend hoog. Het probleem van vloeibare suikers is dat je lichaam het niet registreert als calorie inname waardoor deze calorieën niet gecompenseerd worden door minder te gaan eten.

Wat ook een goede ‘truc’ is, is het drinken van een halve liter water vlak voor een maaltijd. Hierdoor eet je minder omdat de maag sneller gevuld zal zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen wel 44% meer gewicht verliezen als ze voor de maaltijd veel water drinken.

2. Eet voldoende eiwitten

Om je eten te kunnen verteren heeft je lichaam energie nodig.

Bleekselderij bevat extreem weinig calorieën (15 kcal per 100 gram) en is toch moeilijk te verteren vanwege de voedingsvezels. Hierdoor kost het meer energie om bleekselderij te verteren dan het je lichaam oplevert.

Koolhydraatrijke voeding verteren kost je lichaam maar weinig energie. Met name geraffineerde suikers en geraffineerde koolhydraten kosten erg weinig energie om te verteren.

Eiwitten daarin tegen zijn moeilijk te verteren voor je lichaam en kosten daarom meer calorieën om te verwerken. Eiwitten verhogen je metabolisme tot wel 30% ten opzichte van koolhydraten en vetten. Het voordeel van eiwitten eten is dat je maag langer vol blijft, dit omdat de eiwitten moeilijk te verteren zijn.

Omdat je maag langer vol is zal je tussen de maaltijden minder behoefte hebben om nog iets te eten. Om te profiteren van dit effect van eiwitten eet je idealiter bij iedere maaltijd iets eiwitrijks zoals Griekse yoghurt, eieren, kipfilet, peulvruchten, hennepzaad, melk of vis.

3. Doe aan krachttraining

Bewegen is natuurlijk altijd goed als je calorieën wilt verbranden en je stofwisseling wilt verhogen.

De hoeveelheid calorieën welke je lichaam nodig heeft is gekoppeld aan de hoeveelheid spiermassa welke je lichaam heeft. Dit is ook de reden waarom de gemiddelde man dagelijks 2.500 kcal nodig heeft en de gemiddelde vrouw 2.000 kcal. Mannen hebben over het algemeen nu eenmaal meer spiermassa dan vrouwen.

Door aan krachttraining te doen krijg je meer spiermassa. Deze extra spiermassa zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrand. Voor iedere kilo spiermassa verbrand je dagelijks 80 kcal extra. En het mooie is dat je deze extra calorieën ook

verbrand op de dagen dat je niet traint. Je rust metabolisme is letterlijk sneller geworden.

En dit staat nog los van de calorieën welke je verbrand door te gaan trainen. En het mooie van krachttraining is dat je niet alleen calorieën verbrand tijdens het trainen maar ook daarna. Om te herstellen van de training verbrand je lichaam tot wel 24 uur na de training meer calorieën.

4. Drink koffie

Om af te vallen moet je vooral niet je koffie laten staan. De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je metabolisme met 3 tot 11% versnelt wat zorgt voor een betere vetverbranding.

Om af te vallen met het drinken van koffie is het natuurlijk wel de bedoeling dat je geen suiker in je koffie doet. Wees ook voorzichtig met zoetstoffen. De meeste zoetstoffen foppen je lichaam waardoor je lichaam denk dat het suiker binnen krijgt. Hierdoor gaat je lichaam insuline aanmaken wat er voor zorgt dat vet vast gehouden wordt.

Een zoetstof welke niet dit effect heeft en veilig te gebruiken is, is stevia. Gebruik hiervoor wel pure stevia.

5. Zorg voor voldoende nachtrust

Weinig slaap heeft een negatief effect op de stofwisseling. Slaapgebrek zorgt voor hogere bloedglucose en het verhoogt de insuline weerstand. Hierdoor wordt het risico op diabetes type 2 ook nog eens vergroot.

Weinig slaap ontregelt de aanmaken van hormonen. Met name de productie van de hongerhormonen wordt er door ontregelt.

Het beste slaap je minimaal 7 uur per nacht en maximaal 9 uur per nacht. Te veel nachtrust is ook weer niet goed.

6. Ga minder zitten

Veel mensen hebben zittend werk. Het lichaam is eigenlijk niet gemaakt om lange perioden achter elkaar te zitten. Het is slecht voor de gezondheid en het vertraagt de stofwisseling.

Zitten wordt ook daarom ook wel het nieuwe roken genoemd.

Lange periode achtereen zitten zorgt ervoor dat je lichaam minder calorieën verbrand wat zorgt voor een toename in gewicht. Indien je een middag lang staand werkt dan verbrand je daarmee 170 kcal meer als dat je zittend je werk doet. Een oplossing hiervoor is een bureau wat je kunt verstellen zodat je ook staand je werk kunt doen en kan afwisselen tussen zittend en staand werk.

Het helpt ook al om regelmatig op te staan om je stofwisseling te versnellen. Blijf nooit lange periode achtereen zitten maar probeer minimaal 1 maal per uur even te gaan staan en rond te lopen.