Psychologie 10 kilo afvallen

Vereist 10 kilo afvallen een andere mindset?

Veel mensen denken dat afvallen puur en alleen een fysiek traject is. Het enige dat je moet doen is wat bewegen en sporten, hier en daar wat gezonder eten en drinken en dit vooral zien vol te houden tot de weegschaal een prettig gewicht aangeeft. Maar is dat zo? 

Is 10 kilo afvallen puur een kwestie van sporten en eten? Of vereist het meer? Een andere mindset, misschien?

De geleerden zijn het er nog niet allemaal over eens, maar steeds vaker duiken er berichten op dat afvallen ook te maken heeft met hoe je psychologisch in elkaar zit. Sterker nog: afvallen kan tussen de oren zitten.

Hoe zit het nu echt? Moet je ook je mindset aanpassen om 10 kilo te kunnen afvallen, of is het echt een kwestie van fysiek bezig zijn?

10 kilo afvallen

Het is een duidelijke doelstelling: 10 kilo vet verbranden. Mensen die zich deze doelstelling hebben gesteld weten wat ze van zichzelf willen. Ze hebben het vertaald in een redelijk doel, die duidelijk en concreet is. Dat geeft al aan dat mensen er erg mee bezig zijn om hun gewicht te zien dalen. Iedereen die zo stellig is in het beweren dat hij of zij 10 kilo kan afvallen, weet wat het startgewicht is en weet ook wat het doelgewicht is.

10 kilo afvallen is dus heel concreet. Maar de manier waarop je dat voor elkaar kunt krijgen verschilt nogal eens. Vaker dan eens zijn er mensen die zich vol enthousiasme op het sporten storten en niet uit gesport raken. Dag in, dag uit zijn ze te vinden in de halters en op de loopbanden. Daarnaast volgen ze een streng dieet, waarbij ze zo min mogelijk vet (koolhydraten en suikers zijn eigenlijk beter) proberen te vermijden. Op die manier komt het streefgewicht beetje bij beetje in het zicht en wordt het vaak ook behaald.

Maar is dat alles? Of komt er meer bij kijken?

Psychologie van het afvallen

Het is zeker dat er een verband bestaat tussen je hersenen en afvallen. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt, maar steeds meer gewichtsconsulenten, diëtisten en experts op het gebied van afvallen geven aan dat de psychologie een rol speelt bij het afvallen. Want tussen je oren gebeurt er heel veel. Mensen die van zichzelf denken dat ze het niet gaan redden, redden het vaak ook niet. Dat komt omdat ze hun negativiteit in alles wat ze doen bevestigd zien worden. Daardoor raken ze in de stress en van de stress gaan ze nog meer eten en vallen ze dus ook niet meer af. Andersom werkt het ook: mensen die heel duidelijk stellen dat het ze nu echt gaat lukken om 10 kilo te verbranden, lukt het vaak ook omdat ze juist dat doorzettingsvermogen wel hebben. In hun hoofd hebben ze een knop omgezet die hen verplicht om door te gaan en door te zetten, niet op te geven en alles te doen om dat streefgewicht van minus 10 kilo te behalen.

De psychologie van het afvallen speelt zich dus wel degelijk tussen de oren af en kan een zeer belangrijke bron zijn voor het succes dat iemand boekt op de weegschaal. Goed om je hiervan bewust te zijn als je voornemens bent binnen nu en binnenkort 10 kilo te gaan verbranden.

Conclusie

Wetenschap en psychologie schuren tegen elkaar aan, ook als het afvallen betreft. Steeds vaker duikt het beeld op dat iemand ook psychisch en mentaal klaar moet zijn om af te vallen. Als het vertrouwen er mentaal is, zal het in de praktijk in veel gevallen ook tot een goed einde komen. Wees dus zelfverzekerd als je wil gaan afvallen. Of het nu 10 kilo is, of meer of minder.