Vitamine B12, belangrijke vitamine

Waarom Vitamine B12 een belangrijke vitamine is.

Wie met zijn gezondheid en voeding bezig is, komt regelmatig artikelen over vitamines, mineralen, en voedingssupplementen tegen. Vitamine B12 en in het bijzonder vitamine B12 tekort, heeft hierbij vaak speciale aandacht. Maar waarom is vitamine B12 zo een belangrijke vitamine en waarom moet een vitamine B12 tekort ten alle tijde voorkomen worden?  Hier een aantal antwoorden op een aantal vragen die gaan over deze belangrijke B vitamine en de gevolgen van een tekort.

Je hebt vitamine B12 nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Eén van de redenen waarom vitamine B12 zo belangrijk is, is dat deze nodig is voor de aanmaak van je rode bloedcellen. En rode bloedcellen zijn weer nodig om zuurstof in je bloed te kunnen vervoeren. Maar ook voor je zenuwstelsel, je evenwicht, de voortplanting, je geheugen en vele andere lichaams functies heb je vitamine B12 nodig. Kortom, je lichaam kan alleen goed functioneren met voldoende vitamine B12.  Veel andere voedingsstoffen en mineralen worden niet of niet goed doot het lichaam opgenomen bij een tekort aan vitamine B12.

De gevolgen van een vitamine B12 tekort kunnen groot zijn.

Je moet de gevolgen van een vitamine B12 tekort zeker niet onderschatten. Zo kun je geheugenverlies, concentratieproblemen en zelfs evenwichtstoornissen krijgen bij een langdurig vitamine B12 tekort. Omdat het lichaam eerst de vitamine B12 in je lichaam opslaat en je pas na verloop van tijd een tekort krijgt, heb je dus niet direct te maken met de gevolgen van een vitamine B12 tekort in je lichaam, de gevolgen zijn meestal pas merkbaar bij een tekort op langere termijn.

Lees hier wat het voedingscentrum over vitamine B12 schrijft.

Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 vind je uitsluitend in dierlijke producten zoals kaas, vlees, vis, melk, eieren en kaas. Als je deze producten niet of weinig gebruikt omdat je bijvoorbeeld vegetariër of veganist bent, wordt sterk aangeraden dagelijks vitamine B12 tabletten of capsules te slikken en eens in de zoveel tijd te laten testen of je vitamine B12 gehalte voldoende is.  Maar ook mensen die wel dierlijke producten gebruiken, kunnen een tekort aan vitamine B12 krijgen. Soms wordt deze belangrijke B vitamine niet goed in het lichaam opgenomen.